Wat is NB-ioT

Narrowband IoT (NB-IoT) is een nieuwe standaard voor het verbinden van internet of things-projecten.
Alles bij elkaar wordt NB-IoT ondersteund door dertig van de grootste operators, die communicatie bieden aan meer dan 3,4 miljard klanten, en die geografisch 90 procent van de IoT-markt beslaan.

Wat is NB-IoT nu eigenlijk?
NB-IoT is een nieuwe techniek die de wereld gaat veroveren. Maar wat kan deze nieuwe techniek en waarom is het interessant.

Nog niet eens zo lang geleden zeiden we ‘alle’ apparaten te willen aansluiten/connecten op het internet. Waarom? Om in contact te zijn met het apparaat. En waarom wil je in contact zijn met een apparaat?
Omdat het apparaat informatie heeft welke jij nu belangrijk vind. Dit kan variëren van temperatuur, locatie, beweging etc. Afhankelijk wat het apparaatje kan meten/detecteren. De ‘oude’technieken kunnen dit ook. Maar NB-IoT heeft meer voordelen waardoor een compleet nieuwe markt ontstaat.

Wat zijn de voordelen van NB-IoT?
– Zeer laag energie verbruik (Batterij stand-by tijd van 2,5 jaar, nu een aantal  dagen) Set and forget.
– Zeer laag data verbruik (Een fractie van het huidige)
– 10 maal sterkere dekking dan de traditionele mobiele netwerken. Ook bereik binnen gebouwen op water en in gebieden waar nu slecht tot geen bereik is.

Enkele voorbeelden:

De OVI multitracer:
Een klein wondertje van 4 bij 4 cm. Dit apparaatje heeft GPS, Wifi, Cell ID en Bluetooth (BLE)  aan boord waardoor deze altijd te traceren is. De stand-by tijd is ongeveer 2,5 jaar.
Te gebruiken door: kinderen, ouderen, dieren, fietsen, boten, koffers etc. Multi inzetbaar.
Case: Op een aantal Nederlandse pretparken zal de OVI multitracer enige stress bij de ouders wegnemen. Tijdens een bezoekje aan een park kunnen zij een OVI Tracker huren. Always Be Connected! Zo krijgen de kinderen meer vrijheid en de ouders minder stress.

Waste Management
Een sensor in een container. De sensor meet de inhoud van de container. Wanneer de container 80% gevuld is stuurt de sensor een signaal naar het platform. Dus ook op plekken waar geen stroomvoorziening is kan de sensor opereren zonder iedere maand de accu te laden. Zo kan de ophaaldienst efficiënter rijden en tot 35% aan kosten besparen.

Rollator:
De techniek is zo klein dat het in een rollator weggewerkt kan worden. Dit maakt de rollator en de gebruiker traceerbaar. Wel zo’n veilig gevoel

Koffer:
NB-IoT techniek in een koffer verwerkt maakt de koffer wel heel erg slim. Maak je geen zorgen meer over de locatie. Je hebt ‘m altijd in beeld.

Technische specificaties:

Deze populariteit zal zorgen voor een sneeuwbaleffect dat de positie van NB-IoT als breedst beschikbare LPWA technologie zal verstevigen. Dit betekent ook dat klanten kunnen standaardiseren op één LPWA-technologie voor toepassingen over de hele wereld. Een vergelijkbare trend zien we bij de fabrikanten van hardware. Toonaangevende leveranciers als Ericsson, Huawei, Nokia, Qualcomm en Intel hebben zich allemaal geschaard achter NB-IoT, wat betekent dat klanten een brede keuze hebben in apparatuur die past bij verschillende toepassingen, en dit tegen lagere kosten. Zoals al eerder gezegd verwachten we dat de kosten voor NB-IoT apparaten flink lager zal zijn dan die van Sigfox en LoRa hardware.​

Arrow
Arrow
Slider